Cuprins:
Ce sunt panourile fotovoltaice
De cate panouri fotovoltaice are nevoie casa ta
Ce factori influenteaza numarul de panouri solare de care are nevoie o casa?
Consumul anual de energie electrica
Calitatea si performanta panourilor fotovoltaice
Tipul panoului solar in functie de tipul celulei
Orientarea si inclinarea acoperisului
Ce sunt panourile fotovoltaice ?
Panourile fotovoltaice sunt dispozitive electronice care transformă energia luminoasă în energie electrică utilizând efectul fotovoltaic. Acestea sunt alcătuite din celule solare, care sunt fabricate din materiale semiconductoare, cum ar fi siliciul. Atunci când lumina solară lovește celulele solare, electronii din materialul semiconductor sunt eliberați și creează un curent electric. Acest curent electric poate fi utilizat pentru a alimenta aparatele electrice sau pentru a fi stocat în baterii pentru utilizarea ulterioară. Panourile fotovoltaice sunt folosite pentru a captura energia solară și a o transforma în energie electrică regenerabilă și durabilă.
Este important sa stii de cate panouri fotovoltaice ai nevoie, deoarece acest lucru iti va permite sa optimizezi investitia initiala, profitand in acelasi timp de economiile de energie electrica. Iata cum sa calculezi de cate panouri solare ai nevoie.
De cate panouri fotovoltaice are nevoie casa ta
Numarul de panouri solare de care are nevoie o casa variaza intre 4 si 18 module de panouri fotovoltaice. A opta pentru mai multe sau mai putine panouri pentru a rentabiliza investitia instalatiei va depinde de consumul anual de energie electrica pentru casa.
Urmatorul tabel va oferi cateva indrumari pentru numarul de module in functie de tipul de consum pentru casa.
Numarul de panouri solare in functie de consumul anual:
- < 2000 kWh - 2 – 4 panouri, profil de consum scazut
- 2000 - 4000 kWh - 4 – 6 panouri, profil de consum mediu – scazut
- 4000 - 6000 kWh - 7 – 9 panouri, profil de consum mediu
- 6000 - 8000 kWh - 10 – 15 panouri, profil de consum ,ediu - ridicat
- 6000 - 8000 kWh - 16 – 20 panouri, profil de consum inalt
Ce factori influenteaza numarul de panouri solare de care are nevoie o casa?
Desi consumul pe care il cumoeri este esential pentru a putea determina dimensiunea instalatiei fotovoltaice pentru casa ta, exista si alti factori de care este important sa tii cont si la calcularea numarului de panouri solare.
- Consum anual pentru casa.
- Calitatea si performanta panourilor.
- Tipul panoului solar.
- Capacitate instalata.
- Orientarea acoperisului.
- Locatie geografica.
-
Consumul anual de energie electrica
Poti folosi ultima factura pentru a face o estimare rapida a consumului anual. De exemplu, daca factura este pe doua luni, doar inmulteste kWh total consumat cu 6. Daca primesti o factura in fiecare luna, ar trebui sa inmultesti cu 12.
Cu toate acestea, deoarece consumul de energie electrica nu este adesea acelasi in toate lunile anului, poti merge in zona clientilor pentru a afla exact care este consumul anual in kWh .
-
Calitatea si performanta panourilor fotovoltaice
Calitatea panourilor este esentiala pentru performanta lor atunci cand vine vorba de producerea de energie. Daca sistemul este de mai buna calitate, va costa putin mai mult. Cu toate acestea, va folosi mai bine lumina soarelui si va putea produce mai multa energie electrica.
Daca alegi bine panourile solare pentru casa ta, acest lucru va permite sa reduci numarul de panouri solare pe care trebuie sa le instalezi. In plus, panourile solare cu o performanta mai mare iti vor permite sa recuperezi mai rapid investitia in instalatie.
Este intotdeauna recomandabil sa folosesti panouri de la producatori cu mai multa experienta si o buna reputatie in productia de panouri fotovoltaice.
-
Tipul panoului solar in functie de tipul celulei
Performanta este capacitatea panoului de a produce energie electrica atunci cand lumina soarelui il atinge. Tehnologia folosita la fabricarea celulelor continute in panoul fotovoltaic va afecta performanta acestuia si exista in esenta trei tipuri de panouri.
- Monocristalin – performanta de 16 pana la 23%
- Policristalina – performanta de 15 pana la 19%
- Amorf – performanta de 8 pana la 12%
Panourile cristaline ( poli- si mono- ) dau cele mai bune rezultate in performanta si sunt utilizate in prezent pentru instalarea panourilor fotovoltaice in locuinte. Panourile amorfe sunt mai ieftine, dar in prezent sunt neutilizabile din cauza performantelor scazute si a duratei de viata utila mai scurta.
-
Capacitate instalata
Capacitatea panourilor solare spun cantitatea de energie electrica pe care instalatia casnica este capabila sa o produca. Puterea este de obicei indicata in unitati de Wp (puterea de varf in wati). Deci puterea totala pentru instalatie este suma puterii pentru toate panourile din care este alcatuita.
De exemplu, un panou solar optim are o putere de 300 Wp. Daca instalatia ta este formata din 6 panouri solare ai o putere totala de 1800 Wp. Aceasta valoare a puterii corespunde cu 1800 kWh de energie electrica anual in conditii teoretice .
Nu trebuie uitat ca valoarea WP indicata de producatori se masoara in conditii optime de radiatie solara (Radiatia solara = 1000 W/m2 si Temperatura = 25°C). Prin urmare, pentru a calcula corect de cate panouri are nevoie casa ta, trebuie sa faci si un studiu atat al orientarii suprafetei instalate, cat si al locatiei geografice a locuintei tale.
-
Orientarea si inclinarea acoperisului
Orientarea optima pentru panourile solare este spre sud. Aceasta este orientarea care profita cel mai bine de radiatia solara pentru producerea de energie electrica intr-o instalatie casnica de autoconsum.
Nu este nevoie sa iti faceti griji daca nu poti avea acea orientare exacta. In cazul orientarilor spre sud-est sau sud-vest, pierderea de eficienta este doar intre 1% si 4% ceea ce este perfect acceptabil.
In cazul orientarilor est si vest, scaderea randamentului poate ajunge pana la 20 sau 30%, deci poate fi necesara instalarea mai multor panouri solare pentru a ajunge la puterea de productie necesara. In cazul orientarilor spre nord este important sa se faca un studiu preliminar foarte amanuntit pentru a evalua daca merita montarea panourilor.
In ceea ce priveste inclinatia, pentru a calcula de cate panouri solare ai nevoie, vi fi limitat intr-o anumita masura de structura cladirii. Cu toate acestea, panourile sunt instalate cu propriile suporturi astfel incat vor putea avea cea mai potrivita inclinare.