Ce sunt panourile fotovoltaice

Cuprins:

Din ce este format un panou solar?

Ce sunt panourile din folie de sticla

Ce sunt panourile sticla-sticla?

Ce sunt panourile cu pelicula subtire?

Ce este tehnologia PERC?

Performanta de putere a  panourilor solare

Ce este eficienta modulelor?

Ce greutate au panourile solare?

Cata energie electrica furnizeaza un panou solar?

Panourile fotovoltaice sunt cea mai importanta parte a unui sistem fotovoltaic, deoarece transforma lumina solara in energie electrica utilizabila. Un modul este format din multe celule solare interconectate, care sunt de obicei realizate din siliciu.

Datorita cresterii cifrelor de productie, dezvoltarea tehnica a panourilor fotovoltaice a progresat rapid in ultimii ani, iar preturile panourilor au scazut si ele de multe ori. Panourile reprezinta in prezent doar 45% din costurile sistemului, in 2006 erau 71%.

Cele mai cunoscute tipuri de panouri sunt panourile cristaline si panourile cu pelicula subtire. Deoarece panourile cu pelicula subtire sunt semnificativ mai putin eficiente, panourile cristaline sunt deosebit de populare. In functie de aplicatie, iti recomandam sa alegi un modul mono- sau policristalin. Panourile monocristaline contin siliciu pur, sunt atractive vizual si ating eficiente ceva mai mari decat panourile policristaline. Pe de alta parte, panourile policristaline sunt putin mai ieftine.

Din ce este format un panou solar?

Un panou solar consta de obicei din trei straturi: stratul dopat negativ, stratul limita si stratul p-dopat. Exista un exces de particule incarcate negativ (electroni) in stratul dopat negativ, in timp ce stratul inferior p-dopat are prea putini electroni.

Siliciul semiconductor este utilizat in celulele solare, deoarece siliciul isi imbunatateste semnificativ conductivitatea la temperaturi ridicate sau atunci cand este expus la lumina. Cand lumina soarelui loveste o celula solara, electronii din stratul superior de siliciu sunt excitati si se deplaseaza din stratul superior in stratul inferior. Miscarea electronilor este echivalenta cu un flux de curent.

Ce sunt panourile din folie de sticla

Panourile din folie de sticla sunt varianta standard a unui modul solar. Dupa cum sugereaza si numele, acest tip de modul are un geam de sticla in fata si un film pe spate. Geamul de sticla protejeaza modulul solar de zapada, ploaie, incarcaturi de vant sau alte sarcini. Filmul de pe spate este un film Tedlar. Modulul solar este conectat electric la acesta. Panourile din folie de sticla sunt semnificativ mai usoare decat panourile din sticla-sticla si, prin urmare, pot fi instalate mai usor. De asemenea, sunt ieftine datorita productiei in masa si sunt potrivite pentru cumparatorii sensibili la pret.

Ce sunt panourile sticla-sticla?

Cu panouri sticla-sticla, modulul fotovoltaic are un strat de sticla atat pe fata cat si pe spate. Acest lucru creste semnificativ rezistenta si in cele din urma prelungeste durata de viata a modulului. Prin urmare, garantiile pentru panourile din sticla-sticla sunt adesea crescute semnificativ. Garantiile de performanta de 30 de ani sau mai mult. Cu toate acestea, trebuie luata in considerare greutatea crescuta a panourilor din sticla-sticla si dificultatea rezultata in asamblarea panourilor.

Ce sunt panourile cu pelicula subtire?

Panourile cu pelicula subtire consta din celule solare extrem de subtiri realizate din siliciu amorf. In timpul procesului de fabricatie, siliciul, telurura de cadmiu sau diseleniura de cupru indiu galiu (CIGS) este depusa in vapori sau pulverizata pe un material purtator intr-un strat subtire de aproximativ un micron. Datorita grosimii lor reduse, panourile cu pelicula subtire sunt semnificativ mai usoare si mai flexibile decat panourile din sticla-sticla si cu folie de sticla. Cu toate acestea, deoarece eficienta lor este de numai 4-10%, este adesea necesara o suprafata mare a acoperisului atunci cand se utilizeaza panouri cu pelicula subtire. Acest lucru nu este de obicei disponibil pentru casele decomandate si semi-decomandate.

Ce este tehnologia PERC?

Panourile cu tehnologie PERC maresc eficienta unui modul fotovoltaic cu pana la 1%. Aceasta crestere a eficientei este posibila printr-o iesire de lumina imbunatatita in zona din spate a celulei solare, ceea ce inseamna ca poate fi utilizata mai multa lumina rosie cu o lungime de unda mai mare. Desi tehnologia PERC a fost inventata cu cateva decenii in urma, ea a devenit stabilita pe piata panourilor abia in ultimii ani, dupa cercetari ample.

Performanta de putere a  panourilor solare

In ciuda productiei standardizate de panouri fotovoltaice, se poate intampla ca panourile individuale sa aiba iesiri usor diferite. Prin urmare, toleranta de putere indica in ce procente puterea reala se poate abate de la puterea nominala specificata a modulului.

Ce este eficienta modulelor?

 Eficienta modulului descrie raportul dintre puterea electrica de iesire a unui modul si puterea radiatiei solare incidente.

Garantia de performanta garanteaza o performanta nominala specifica a modulului in functie de anii de functionare ai modulului. Durata maxima a garantiei de buna executie depinde de instalator si de furnizor. In ultimul an de garantie de performanta, 80-90% din performanta modulului este adesea obtinuta.

Ce greutate au panourile solare?

Inainte de a selecta modulul solar, ar trebui sa determini capacitatea portanta a acoperisului. De regula, greutatea modulului nu reprezinta o problema pentru un acoperis de tigla intact care nu trebuie inlocuit in urmatorii cativa ani.

Cata energie electrica furnizeaza un panou solar?

Panourile fotovoltaice moderne au puteri intre 300 si 400 de wati. Un watt (W) din capacitatea fotovoltaica instalata  genereaza aproximativ 1 kWh de energie electrica anual. Prin urmare, un modul fotovoltaic genereaza o cantitate anuala de energie electrica de aproximativ 300 pana la 400 de kilowati-ora.


Adauga comentariu

Comentariul va fi verificat de moderator inainte de a fi publicat

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.