Cos cumparaturi

Cosul este momentan gol

Cum să îți ții mintea ocupată în perioadele dificile

Cum să îți ții mintea ocupată în perioadele dificile

Perioadele cu încărcătură maximă își pot pune amprenta asupra sănătății mintale, mai ales dacă nu știi să le gestionezi corespunzător. Am trecut printr-o pandemie de coronavirus ce ne-a ținut departe de cei dragi, iar acum peste tot se vorbește despre războiul izbucnit la doi pași de noi. În acest condiții, poate fi destul de greu să te concentrezi la ceea ce ai de făcut în fiecare zi, fără să simți că îți pierzi mințile, la propriu. Avem pentru tine câteva sfaturi care te vor ajuta să îți menții stările de anxietate la cote acceptabile în aceste zile.

Fii activ în fiecare zi.

Experții susțin că exercițiile fizice eliberează în creier substanțe chimice care te fac să te simți bine. Exercițiile fizice regulate îți pot crește stima de sine și te pot ajuta să te concentrezi, să dormi și să te simți mai bine. A face exerciții fizice nu înseamnă doar a merge la sală. Plimbările în parc, grădinăritul sau mișcarea acasă cu echipamentele potrivite reprezintă câteva activități care te pot ține în formă și îți pot elibera mintea de gânduri negative.

Mănâncă echilibrat.

Studiile au dovedit faptul că există legături puternice între ceea ce mâncăm și cum ne simțim, de exemplu, cofeina și zahărul pot avea un efect imediat și ne pot crea o stare de agitație și neliniște.

În același timp, alimentele pot avea un efect de lungă durată asupra sănătății mentale. Creierul are nevoie de un amestec de nutrienți pentru a rămâne sănătos și a funcționa bine, la fel ca și celelalte organe din corp. O dietă care este bună pentru sănătatea ta fizică este bună și pentru sănătatea ta mintală.

Petrece timp de calitate alături de familie.

Închide TV-ul, scoate boardgame-urile și petrece timp de calitate alături de cei dragi. Legăturile puternice cu familia și prietenii care te sprijină te pot ajuta să faci față mai bine stresului vieții. Dacă nu îi ai aproape, nu te închide în tine, ci comunică cât mai mult – sună-i, scrie-le des, întreabă-i ce mai fac. Astfel de discuții te vor ajuta să te relaxezi și să te simți mai bine.

Ia o pauză.

O pauză este binevenită oricât, iar o schimbare de ritm este benefică pentru sănătatea ta mintală. Ar putea fi o pauză de cinci minute de la curățenia din bucătărie, o pauză de prânz de jumătate de oră la serviciu sau un weekend în care să explorezi un loc nou. Câteva minute pot fi suficiente pentru a te detensiona. Acordă-ți puțin timp pentru tine. Citește cartea aia care așteaptă de mult pe noptieră, ieși la o plimbare, vizionează un film, meditează, pictează, fă orice te face pe tine fericit. Ascultă-ți corpul. Dacă ești foarte obosit, acordă-ți timp să dormi. Fără un somn bun, sănătatea noastră mintală are de suferit și concentrarea noastră se duce la vale. Vei vedea că după o astfel de pauză vei reveni cu forțe proaspete.

Este important să rămânem informați, dar la fel de important este să nu lăsăm ca informația să ne copleșească. Urmează sfaturile de mai sus și vei trece mai ușor nu doar peste o pandemie sau un război, ci peste orice perioadă dificilă din viața ta.

 

Articolul anterior
Urmatorul articol
Inapoi la PEDAVO BLOG